Eurorizika

2010.05.18 vz.lt. Laiko pagalvoti dėl euro turime

“Mums nereikėtų blaškytis. Yra kalbančių, kad euro zona susprogs, valiuta iširs – aš tais pranašautojais netikiu, manau, kad euro zonos tvirtumą lemia daug rimtesni veiksniai. Todėl savo strategijos orientuotis į euro zoną turėtume laikytis”, – teigė p. Nausėda.

Nelabai aišku, kas yra tie “rimtesni veiksniai, palaikantys eurozonos tvirtumą”. Turbūt čia kalbama apie kažką kitą, ne zonos dalyvių sugebėjimą susitarti ir tų sutarčių laikytis.

Mastrichto kriterijų laikomasi nebuvo ir visiškai nerealu tikėtis, kad jų laikytis bus pradėta. Kitų susitarimų kol kas nėra, ir jokių požymių, kad eurolyderiai pajėgtų susitarti dėl ko nors geresnio nėra.

Ilgus metus konservatyvią politiką vykdęs Europos centrinis bankas spjovė į sąlyginumus ir pradėjo spausdinti pinigus intervencijoms į obligacijų ir gal būt valiutos rinkas. Ne tai, kad tos intervencijos buvo nelogiškas žingsnis – tik lyginant su ligšioline politika jos neskaidrios, neprognozuojamos, vykdomos neaišku kieno sprendimų pagrindu ir jau tikrai sąjungos mastu neaprobuotos.

Nieko keisto, suvokiant, kad gesinamos bankų panikos. Finansų rinkos prarado pasitikėjimą, privatus kapitalas trukiasi iš pietų Europos bankų į Vokietiją, iš Eurozonos – į Ameriką ir Šveicariją. Problema, kad nėra taisyklių, kas tuos bankų gelbėjimus turėtų apmokėti. Britai nuo neaišku kokių gelbėjimų iš karto mandagiai atsiribojo, vokiečiai, padelsę pusantros savaitės, iškėlė papildomų ultimatyvių reikalavimų. Grubiai kalbant, prašo kolegų nevogti – mat sužinota, kad Graikijos centrinis bankas skatino Graikijos obligacijų naked short selling (nukritusias jas dabar supirkinėja-gelbėja ECB). Europartneriai vokiečių paremti neskuba. JAV senatas 94:0 balsais pasiūlė įstatymo pataisą, blokuojančią JAV vyriausybės dalyvavimą neperspektyviuose TVF gelbėjimo projektuose.

Dezorganizacija akivaizdi. Europa siūlo Graikijai gelbėjimo planus be skolų nurašymo. Iš tikro tai ne Graikijos, o jos kreditorių gelbėjimo planai, kurie pačiai Graikijai (kaip ir ankstesni bandymai įkinkyti Islandiją) visai nenaudingi. Absoliučiai visi supranta, kad skolos turės būti restruktūrizuotos, tik niekas nežino, kaip pripažinti arba socializuoti nuostolius, kad ir bankams būtų gerai, ir elektoratas pritartų, ir pasaulio investuotojai patikėtų.

Zero Hedge Marla:

In fact, the various and increasingly fragmentary elements that compose the EU appear, almost without exception, to be deliberately undermining the very four elements required to save the Euro:

1.  Broad acknowledgment of the problem (it is fashionable to call this “fiscal crisis,” but this means only “we’re broke”) and assumption of responsibility for same.
2.  The appearance of a readiness to engage in cohesive, cooperative action to address #1.
3.  A demonstrated commitment to functioning and unfettered markets.  (i.e. nothing that would permit the credible rumor that capital controls may be around the corner).
4.  A distinct air of calm, rational certainty (however fictitious in reality).

Norint problemą išspręsti, reiktų išdrįsti ją konstatuoti, prisiimti atsakomybę, turėti planą, ir nustoti gąsdinti rinkas. Normali logika, tik politiškai šių dienų Europoje neįgyvendinama.

Iš tikro įdomu, ką turėjo omenyje p.Nausėda sakydamas “euro zonos tvirtumą lemia daug rimtesni veiksniai”…

Nedidelis papildymas. Zero Hedge serveris šiandien perkrautas, o “negalime aptarnauti užklausos” pranešimas atrodo taip (kas nepažįstamas, susipažinkite su Marla):

Zero Hedge Marla - serveris perkrautas

Tuo tarpu gitaristas Bill Mitchell (jis gi Research Professor in Economics and Director of the Centre of Full Employment and Equity (CofFEE), at the University of Newcastle, NSW Australia) nesupranta, kuriems galams ECB reikalingas naujas biuras:

The ECB is embarking on a major construction project to erect new building at the east end of Frankfurt, which will be completed on current plans by the end of 2013. It will replace the old wholesale market which supplied fruit and vegetables to Frankfurt and surrounds. One suspects the health of the citizens was better served in this former land use. I wonder what they will do with the new building when the Eurozone collapses. Perhaps it could be a nice retirement village for the executives who will be looking for something to do.

Įtraukiu billy blog į “skaitinių tinkle” sąrašą.


Panašūs (automatiškai atrinkti) įrašai:

  1. Absurdo paūmėjimai, Graikija
  2. Neurozė
  3. Apie pinigus ir tvarkingą finansų sistemą
  4. Gyvulių ūkių defliacijos
  5. Kapitalizmas be bankroto – kaip religija be pragaro

Paskelbta 2010 05 20 at 4:11 · Autorius anarchistas · Nuoroda
Temos: Bankai, Ekonomika, Pinigai · Žymos: bankrotas, euras, politika, rizika

Vienas komentaras

Prenumeruoti komentarų RSS

  1. [...] Sistema netvari, euro krizė artėja ir supurtys Europą kaip reikiant. Gerai, kad Lietuvai išvengti euro įvedimo tėra „technikos reikalas“, dabartiniam elitui gal pakaks nuovokos ir sąžinės nuo tokio žingsnio susilaikyti. [...]

Prenumeruoti komentarų RSS

Palikite komentarą