Trapus atsigavimas užsilenkimas

Praeitą savaitę sužinojome apie bankus du dalykus. Pirma – keli bankai gali turėti bėdų dėl kapitalo pakankamumo

Lietuvos bankų asociacija skelbia, kad per aštuonis šių metų mėnesius bankai išdavė 4,9 mlrd. Lt naujų paskolų, o per septynis mėnesius visų paskolų (įskaitant refinansuotas) išduota daugiau kaip 20 mlrd. Lt, teigia Lietuvos bankų asociacija.

(…) Šiuo metu neveiksnių ir pradelstų paskolų daugiau kaip 60 dienų sudaro beveik 12% nuo viso paskolų portfelio arba per 3 mlrd. Lt.

Antra – bankai – socialiai atsakingi: finansuoja ir refinansuoja padėdami spręsti problemas

Kita vertus, šiuo metu jau atsirado ženklų, leidžiančių tikėtis, kad padėtis rinkoje pradėjo stabilizuotis – likvidumas yra pakankamas, atsitraukė nacionalinės valiutos nuvertinimo laukę spekuliantai, tarpbankinėje rinkoje padidėjo pasitikėjimas, o palūkanos litais turi tendenciją mažėti.

Tačiau tam, kad šis trapus atsigavimas būtų išlaikytas ir įgautų pagreitį, turėtų būti priimti teisiniai aktai, kurių trūkumas ar netobulumas trukdo geriau finansuoti ūkio subjektus.

Verčiu į lietuvių kalbą:

  1. LB statistika (paskutiniai duomenys – liepos) rodo, kad per pirmus septynis šių metų mėnesius bankų paskolų portfelis sumažėjo nuo 71,120 iki 66,733 milijardų litų, tame tarpe įmonėms ir namų ūkiams – nuo 65,914 iki 62,656 milijardų litų, t.y mažėja maždaug 10% metiniu greičiu.
  2. 12% blogų paskolų nuo 66,733 milijardo yra 8 milijardai litų. Kropas (ir VZ) formaliai nemeluoja, sakydami, kad tai yra “per 3 mlrd. Lt”. Nedidelė problema, kad 12% blogų paskolų, 8% kapitalo pakankamumo bankų sistemoje neišvengiamai reiškia, kad kai kurie rinkos dalyviai yra “po vandeniu” – bankrotai.
  3. Nei bankrotai, nei balansuojantys ties kapitalo pakankamumo riba bankai nebegali skolinti.
  4. “Socialinis atsakingumas” yra kamufliažas faktui, kad bankai nesuinteresuoti likviduoti/nurašyti blogų paskolų, kadangi jas likviduojant reikėtų pripažinti nuostolius.
  5. “Bėda dėl kapitalo pakankamumo” ta, kad bankas be kapitalo (ar su neigiamu kapitalu) yra bevertis, ir kišti į jį pinigus nebeapsimoka net ir esamiems akcininkams/motininiams bankams.
  6. Teiginys “jau atsirado ženklų, leidžiančių tikėtis, kad padėtis rinkoje pradėjo stabilizuotis” tiesiai kalbant reiškia, kad padėtis blogėja.
  7. Teisiniai aktai, kurių “trūkumas ar netobulumas trukdo geriau finansuoti ūkio subjektus” be abejo yra valstybės garantijos. Kaip minėta čia anksčiau, trijų milijardų mokesčių mokėtojų pinigų šitam dumblui iškuopti nepakaks.

Pasirinkus defliacinį kelią, teks valdyti bankroto procesus. Fizinių asmenų atveju – priimti adekvatų bankroto įstatymą, bankų – imtis prevencijos prieš bankrotus su išvogimu. Sprendžiant iš pateikiamų skaičių, pradėti galima jau dabar.


Panašūs (automatiškai atrinkti) įrašai:

  1. Trijų milijardų nepakaks
  2. Dešimt milijardų iš bankų šešėlio
  3. Lietuvos laukia bankrotas
  4. Mauro komentaras: šitą dieną prisiminsim ilgai
  5. Trys tigrai

Paskelbta 2009 09 16 at 3:01 · Autorius anarchistas · Nuoroda
Temos: Bankai, Ekonomika, Valdžia · Žymos: bankrotas, defliacija, demagogija, ponzi, statistika

12 komentarai (-ų)

Prenumeruoti komentarų RSS

  1. Parašė eilinis zmogenas
    on 2009.09.16 at 23:21
    Atsakyti · Nuoroda

    laukiam tokiu vertimu periodishkai. ne ekonomistam nera taip lengva gaudytis mass media smegenu plyvkloj…

  2. Parašė Ekspertas
    on 2009.09.17 at 9:35
    Atsakyti · Nuoroda

    Pritariu eiliniam zmogenui. Anarchiste, tokiu trumpu, konkreciu apzvalgu labiausiai pasigendu Lt info erdveje.
    Bebejo pelus nuo grudu atskirti reikia bet matau jog tau gaunasi. Keep up

  3. Parašė Sistem
    on 2009.09.17 at 10:56
    Atsakyti · Nuoroda

    Tikrai malonu skaityti aiškiai žmonių kalba parašytus svarbius dalykus.

  4. Parašė Mauras
    on 2009.09.17 at 18:41
    Atsakyti · Nuoroda

    turiu pastabėlę.

    12% blogų paskolų – tos kurioms bankai pagal savo rizikos valdymo taisykles priversti formuoti atidėjimus, nes jų gavėjai vėluoja mokėti įmokas pvz. 3 ir daugiau mėn. Nesu bankininkas, todėl negaliu tvirtinti, kad tai reiškia prievolę bankui atidėti 100% sumos. Greičiausiai ne, nes dalį vėluojančių paskolų klientai vistiek dengia. Todėl manau, kad toks tiesmukiškas 12% (vėluojančių paskolų) ir 8% (kapitalo pakankamumo) sugretinimas nekorektiškas, nes perša skaičiais neįrodytą mintį, kad kapitalo pakankamumo reikalavimo bankų sistema kaip tokia jau dabar nevykdo.

    • Parašė anarchistas
      on 2009.09.17 at 19:28
      Atsakyti · Nuoroda

      Man regis atidėjimų blogoms paskoloms reikalavimai visame pasaulyje yra 100%. Gal kas iš bankininkų galėtų patvirtinti ar paneigti?

      Beje, tekste kalbama ne apie atidėjimų dydį, o apie neveiksnių ir pradelstų paskolų sumą. Žinoma, ji nelygi nuostoliams, todėl tekste ir rašau “kai kurie rinkos dalyviai” (o ne visa bankų sistema) yra “po vandeniu”. Situacija blogėja ir toliau.

      Tiems, kam ši tema įdomi, siūlau paskaityti jau daug kur cituojamą Ambrose Evans-Pritchard straipsnį Does the EU club have a future?

      A new report by the Brussels think tank Breugel says the EU itself may be the biggest casualty since the traumatic events have led to revival of the nation state – each defending its own industry “bec et ongles”, each pressuring its banks to come home.

      Bankų go home tendencijos mūsų valdžiai yra išvis neįskaičiuota rizika.

    • Parašė anarchistas
      on 2009.09.18 at 13:03
      Atsakyti · Nuoroda

      Manau, kad kapitalo pakankamumo reikalavimų bankų sistema nevykdo. Būtų keista, jei vykdytų.

      Palyginimui – Federal deposit insurance corporation (FDIC), perimdama bankrutuojančius JAV bankus randa juose aktyvus, balansuose pervertintus vos ne per pusę. Kažkas panašaus (na, aktyvai skirtingi) turėtų būti ir pas mus, nebent galvotume, kad LB reguliavimas efektyvesnis, o lietuviai kur kas sąžiningesni.

  5. Parašė airis
    on 2009.09.19 at 20:00
    Atsakyti · Nuoroda

    Būtų įdomi anarchisto nuomonė apie straipsnį technologijose.
    http://www.technologijos.lt/n/zmoniu_pasaulis/poziuris/straipsnis-9110/straipsnis?name=straipsnis-9110&l=2&p=1

    • Parašė anarchistas
      on 2009.09.19 at 21:42
      Atsakyti · Nuoroda

      Mano nuomone
      - pinigų monopolis, suteiktas dabartiniams cb-frakcinės-rezervinės bankininkystės karteliams yra nusikaltimas;
      - pinigų monopolis turi ne būti perduotas vyriausybėms, o išvis panaikintas. Kas nori, tas emituoja pinigus, pagal kokias nori taisykles. Kas sugebės tai daryti geriau už kitus, to pinigai ir įsitvirtins. Žmonėms tiesiog turi būti leidžiama pasirinkti.

      Verslo ciklai ir bankrotai būtų neatsiejama tokios pinigų sistemos ir ekonomikos dalis.

  6. Parašė airis
    on 2009.09.21 at 15:47
    Atsakyti · Nuoroda

    Kartais paskaitinėju rusišką tinklalapį http://www.avanturist.org
    Ten Michailo Muravjovo numatytos krizės fazės ir pasekmės.
    Dėmesio vertas forumas. Panašu, kad Armagedonas nepraeis pro šalį :) http://www.avanturist.org/wiki/index.php/Категория:Фазы_кризиса

    • Parašė anarchistas
      on 2009.09.22 at 16:49
      Atsakyti · Nuoroda

      Truputį skeptiškai žiūriu į visas krizių prognozes, numatančias dolerio kolapsą.

      Apskritai verčiausiomis dėmesio laikau mokamų finansų analitikų prognozes. Tiesiog prognozuodami žmonės vardan savo pačių interesų stengiasi neapsirikti ir būti objektyvus. Lyginant su jais, ekonomistai dirba už atlyginimą ir “kieno vežime sėdi, to ir giesmę gieda”, o įvairūs populistai – pats terminas pasako – siekia populiarumo, ir geriausiai jiems tai sekasi daryti eksploatuojant masines klišes.

      Bent jau dolerio kolapsas (viena iš avanturist.org krizės fazių) mano manymu apžvelgiamoje perspektyvoje negresia. Kas visam pasauliui gresia, tai didėjanti turtinė diferenciacija ir santykinis pragyvenimui būtinų resursų brangimas absoliučiai daugumai pasaulio gyventojų. T.y. pasaulis su pigesne televizija, žaismingesniais mobiliaisiais telefonais, brangesniu ir prastesnės kokybės maistu, brangesne energija, brangesniu kuru ir augančia totalitarine kontrole.

  7. [...] bankų rizika ir galimi gelbėjimų kaštai sutartinai ignoruojami. Visai be reikalo – rizika niekur nedingo. Gyventojų mokumo mažėjimas ją tik [...]

  8. Parašė Anarchistas » Trapus užsilenkimas #2
    on 2009.12.29 at 19:21
    Atsakyti · Nuoroda

    [...] asociacijos pranešimas vėl prašosi išverčiamas į lietuvių kalbą. Kita vertus, lapkričio rezultatai rodo nedidelius pokyčius būsto paskolų rinkoje. Nors naujų [...]

Prenumeruoti komentarų RSS

Palikite komentarą