Kubilius apie išlaikytinių visuomenę

Valstybininkas nesuvokia realybės.

2009.08.13 vz.lt. Kubilius: dalis visuomenės tampa išlaikytinių visuomene.

Lietuvos socialinė sistema, skatinanti žmones būti išlaikytiniais, o ne ieškotis darbo, kritikuotina. Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad socialinės išmokos negali būti panašaus dydžio į minimalųjį darbo užmokestį, todėl jas būtina mažinti.

Kur dar mažinti?

(…) Neišmintinga padėtimi p. Kubilius vadina ir sistemą, kai vidutinė bedarbio pašalpa yra ne ką ne mažesnė už minimalią algą: „Tokiu atveju, akivaizdu, kad žmonės labiau linkę imti bedarbio pašalpas, negu patys ieškotis darbo, jeigu to darbo atlyginimas yra mažesnis už bedarbio pašalpą“.

(…) įvairių socialinių pašalpų mokėjimas turėtų būti siejamas su žmonių pareiga už tuos iš visuomenės gaunamus pinigus atlikti vienokį arba kitokį visuomenei naudingą darbą.

Kokį visuomenei naudingą darbą? Jeigu premjeras turi omenyje šiukšlių rūšiavimą konteineriuose, tai tas darbas jau vyksta. Prie savo šiukšlių konteinerių, apart įprastinių “darbuotojų”, jau matau atliekas renkant senukus, ir net visai darbingo amžiaus žmones. Švariai apsirengusius, nepragertais veidais.

Emigraciją? Irgi jau vyksta.
Nauja emigracijos banga gali būti didesnė.
DnB NORD bankas prognozuoja naują emigracijos bangą.

„Taip, dalis mūsų visuomenės tampa išlaikytinių visuomene, su savo įpročiais ir tradicijomis. Kalbėdami apie struktūrinę socialinių reikalų pertvarką į tai kreipsime ypatingai daug dėmesio“, – interviu „Žinių radijui“ teigė ministras pirmininkas.

Verčiau premjeras savo vertingą dėmesį nukreiptų kur nors kitur. Pavyzdžiui skirtų laiko paskaityti Verslo žinių portale savo iniciatyvų komentarus.
Kol dar pats ne bedarbis.


Panašūs (automatiškai atrinkti) įrašai:

  1. Totalinis “kovos su nedarbu” diskusijos debilumas
  2. Santūraus optimizmo pirmadienis
  3. Svarbu subalansuoti biudžetą
  4. Apie pinigus ir tvarkingą finansų sistemą
  5. Lietuvos banko VILIBOR demagogija

Paskelbta 2009 08 16 at 0:01 · Autorius anarchistas · Nuoroda
Temos: Absurdas, Nusišnekėjimai, Valdžia · Žymos: valdžiažmogiai

25 komentarai (-ų)

Prenumeruoti komentarų RSS

  1. Parašė taikliai ir teisingai visais 100%
    on 2009.08.16 at 4:34
    Atsakyti · Nuoroda

    dabartinis premjeras kaip ir daugelis ankstesnių jo pirmtakų – jau apie 20 metų yra visišiski išlaikytiniai. kubiliai, kirkilai, brazauskai ir etc – visi totaliai penisi iš mūsų visų kišenių.
    man jie primena šakalus, kurie kraujo kvapo užhipnotizuoti nebegali paliauti ėdę mažiau.
    tad tokias kalbas girdėti iš tipų, kurie veiklą su nuosmukiu įsivaizduoja kaip pasiskolinimą visų mokesčių mokėtojų sąskaita bet kokiomis sąlygomis ar mokesčių didinimu, yra visiškas nonsensas.
    emigracija – ir anksčiau premjeru buvusio tipo ir dabartinio veikėjo viltis ir kozyris. visada galima interpretuoti nerealius statistinius duomenis kaip savo teigiamo darbo rezultatus – kuo daugiau darbingų žmonių paliks šalį – tuo mažiau bedarbių :}

  2. Parašė shankeris
    on 2009.08.16 at 4:43
    Atsakyti · Nuoroda

    čia aš pabuvojau.
    o kokia gi mauro nuomonė ?

  3. Parašė jurkis
    on 2009.08.16 at 8:31
    Atsakyti · Nuoroda

    Bet Kubilius vis tik teisus – jei bedarbio pašalpa didesnė nei minimalus atlyginimas, tai kam man dirbti?
    Kita vertus, kas tokia sistemą sukūrė – ar ne pati vyriausybė?

    • Parašė anarchistas
      on 2009.08.16 at 11:41
      Atsakyti · Nuoroda

      Kam dirbti? Kad uždirbti daugiau, nei minimalų atlyginimą.

      O socialinis draudimas tam ir yra, kad praradęs darbą dar kurį laiką nors minimumą turėtum. Bent jau taip turėtų būti, jeigu išties būtų socialinis draudimas, o ne bukas, iškreiptas, didžiulis darbo santykius apkraunantis mokestis.

  4. Parašė gal but
    on 2009.08.16 at 9:51
    Atsakyti · Nuoroda

    o gal geriau vietoj kubiliu, brazausku ir pan. nusamdyti rimta tarptautine vadybininkų komanda_ ? na, vietoj seimo… nes politikai .. na jie niekada nedirbs efektyviai, bent jau taip kaip vidutinė komercinė struktūra… siaubo ir košmaro mišinys ima žiūrint į lietuviškos valdžios klaidžiojimus..

  5. Parašė Giedrius
    on 2009.08.16 at 14:22
    Atsakyti · Nuoroda

    “O socialinis draudimas tam ir yra, kad praradęs darbą dar kurį laiką nors minimumą turėtum.”

    Toks draudimas egzistuoti negali, nes bedarbystė ar įmonės bankrotas (apie indėlių draudimą net nekalbu), kaip kad ir bet kokie kiti nuo draudžiamojo subjekto veiklos priklausantys įvykiai, draudiminiais įvykiais būti negali.

    • Parašė anarchistas
      on 2009.08.16 at 14:39
      Atsakyti · Nuoroda

      Tuomet negalėtų egzistuoti ir privatus civilinės atsakomybės draudimas, o egzistuoja.

  6. Parašė Giedrius
    on 2009.08.16 at 15:04
    Atsakyti · Nuoroda

    Civilinės atsakomybės draudimas neatlygina žalos, kuri atsirado dėl sąmoningų apsidraudusiojo veiksmų. Pvz. draudimas nemokės, jei tu sąmoningai įvažiavai į kitą automobilį ar jei tavo automobilis buvo techniškai netvarkingas. Socialinis “draudimas” moka išmokas jei sąmoningai išėjai iš darbo ar buvai atleistas dėl to, kad dirbai blogiau nei kolegos ir/ar nesutikai dirbti už mažiau bei dabar savo noru neini dirbti niekur kitur. Aišku dar įsivelia minimalios algos klausimas, draudžiantis žmonėms dirbti už tiek, už kiek jie dirbti laisva valia sutiktų jei tik niekas už tai negrasintų susidorojimu, tačiau tai jau atskiras klausimas ir kalbant apie draudimą jis esmės nekeičia.

  7. Parašė Pinigai
    on 2009.08.18 at 14:42
    Atsakyti · Nuoroda

    Tikrai gaila matyti vis normalesnius veidus prie konteinerių. Tiesiog baisu kokia mūsų tauta yra tyleniai, jai visi bedarbiai parašytų bent po vieną skundą, tuojau pat sujustu visas sistemos aparatas kaip piktų širšių lizdas.

    • Parašė anarchistas
      on 2009.08.19 at 12:50
      Atsakyti · Nuoroda

      Paradoksalu, bet visi visuomenės bandymai realizuoti savo interesus per valdžią tarnauja pagrindiniam valdžios interesui plėsti reguliavimą ir didinti perskirstymą.

  8. Parašė Giedrius
    on 2009.08.19 at 11:17
    Atsakyti · Nuoroda

    Ką siūlai rašyti į skundą? Reikalauti, kad Kubilius garantuotų kiekvienam piliečiui sotų ir orų gyvenimą? Tokį laišką adresuoti reiktų seniui šalčiui, ponui dievui ar kokiai kitai pasakų būtybei, nes joks realus žmogus to užtikrinti negali.

    • Parašė Pinigai
      on 2009.08.19 at 11:36
      Atsakyti · Nuoroda

      Į skundą turi atsakyti, ar esi rašęs bent vieną? kad ir seneliui šalčiui? Rašyti tikrai yra dėl ko. Berods konstitucija kažką panašaus garantuoja…

  9. Parašė Orkaite
    on 2009.08.19 at 20:28
    Atsakyti · Nuoroda

    As sutinku su Kubiliaus nuomone, kad reikia mazinti tas bedarbio pasalpas, kurios didesnes uz min, atlygi. Idomu koks procentas einanciu i darbo birza apskritai tikisi gauti darbo..

  10. Parašė airis
    on 2009.08.20 at 0:57
    Atsakyti · Nuoroda

    Tik keletas skaičių. Dirbau Airijoj 3 metus (kol buvo darbo).
    Dabar bedarbis. Gaunu bedarbio pašalpą 204,30 eu per savaitę. Dar gaunu 84 eu pašalpą už namo nuomą.
    Nuo praeitų metų gruodžio iki kitų sausio. Tikiuosi, vėliau pratęs. Moku už nuomą 130 eu per savaitę, plius elektra ir žiemą šildymas. (vanduo nemokamas, šaltas). Viską sudėjus ir atėmus man atlieka apie 400 eu per mėn. (į kojinę)
    Klausimas: koks dabar minimalus atlyginimas Lietuvoj?

    • Parašė anarchistas
      on 2009.08.20 at 1:36
      Atsakyti · Nuoroda

      Ačiū už komentarą.

      Minimalus atlyginimas – 800 Lt/mėn., atėmus mokesčius – 660 Lt “į rankas”. Aš tikrai nežinau, kokiu reikia būti idiotu, kad “ne ką ne mažesnė už minimalią algą” pašalpa atrodytų neskatinanti ieškotis darbo.

  11. Parašė airis
    on 2009.08.20 at 0:58
    Atsakyti · Nuoroda

    Sorry, pamiršau paminėti – 2800eu gavau išeitinės pašalpos.

    • Parašė airis
      on 2009.08.20 at 19:19
      Atsakyti · Nuoroda

      Jei galima, pasakysiu savo nuomonę: tokia “minimali” (tiksliau – vergo) alga skatina arba agresiją arba savižudybę, priklausomai nuo charakterio tipo. Dėl bedarbio pašalpų geriau patylėsiu.

      • Parašė Giedrius
        on 2009.08.20 at 23:18
        Atsakyti · Nuoroda

        Kaip manai pagerėtų ar pablogėtų pažeidžiamiausio visuomenės sluoksnio gyvenimas, jei minimalią algą Lietuvoje pakeltų iki 800 eurų? O jei iki 8000 eurų?

        Kažkada esu šiek tiek rašęs šia tema: http://giedriusc.blogspot.com/2009/01/minimali-alga-ir-diskriminacija.html

  12. Parašė airis
    on 2009.08.21 at 1:59
    Atsakyti · Nuoroda

    Galiu remtis tik asmenine patirtim. Giedriau, man nepriimtini tavo pateikti hipotetiniai skaičiai, nes yra nerealūs.
    Prieš ketverius metus bandžiau dirbti sunkvežimio vilkiko vairuotoju Lietuvoje. Tiesa, patirties tokiam darbe nebuvo, tai teko sutikti su prastom sąlygom. Išvažiuoji mėnesiui, trankaisi po Europą ir ką gauni grįžęs? Mažiau 2000 Lt, iš kurių darbdavys dar taikosi nuskaičiuoti ir po 2-3 dienų vėl tave išgrūsti mėnesiui.
    Tai spioviau į tokius uždarbius ir išvykau į Airiją, kur įsidarbinau statyboje, kur patirties irgi nebuvo. Nežiūrint to, stabiliai gaudavau 400 eu per savaitę, kas buvo truputį daugiau minimumo. Atėjus krizei, niekas nebandė ginčytis ir nemokėti bedarbio ir namo nuomos pašalpos, kas sudaro apie 70% buvusios algos.
    Mano išvada. Niekas ir niekur minimalios algos nemoka per daug. Bet ji yra tokia (ne Lietuvoj), kad taupiai gyvendamas gali nuomotis būstą, turėti ir išlaikyti pigų automobilį ir per daug netaupyti atostogoms. Aš automobilio atsisakiau, todėl dar pavyko šį tą sutaupyti.
    Bent jau Airijoj gaudamas minimalią algą aš galiu vaikščioti pakėlęs galvą, ko nepasakysi apie tautiečius Lietuvoj.

    • Parašė Giedrius
      on 2009.08.21 at 11:50
      Atsakyti · Nuoroda

      Suprantu tavo pasipiktinimą apgailėtina žmonių padėtimi Lietuvoje. Kokios tavo manymu yra tokių nelaimių priežastys? Per maža valdžios nustatyta minimali alga? Per mažos pašalpos? Per mažai sureguliuoti darbuotojų ir darbdavių santykiai?

      Deja mano aukščiau išvardintos priežastys realybėje yra vienos iš pagrindinių kliūčių darbuotojų algoms augti, ir kol dauguma to nesupras, bus pasmerkta gyventi apgailėtinai.

      • Parašė anarchistas
        on 2009.08.21 at 18:39
        Atsakyti · Nuoroda

        Giedriau, tavo tekste pateikta teisinga argumentacija, ir, atkreipk prašau dėmesį, niekas dėl jos čia nesiginčijo.

        Yra toks jumoristinis posakis – jeigu esi plaktukas, visi tau pradeda atrodyti panašūs į vinį.
        Na, jei ir ne plaktukas, žiūrėk kokios Project Syndicate vinys styro vz.lt:

        KOMENTARAS: Europos išorinio stabilumo paktas
        http://vz.lt/straipsnis/2009/08/21/KOMENTARAS_Europos_isorinio_stabilumo_paktas

        Toks paktas įpareigotų vyriausybes taikyti fiskalinę ir užmokesčio politiką bei bendrą ekonominę politiką užsienio prekybos sąskaitai subalansuoti. Jis taip pat paskatintų platesnį ekonominės politikos koordinavimą, ypač nustatant atlyginimus, nes vyriausybės būtų priverstos taikyti nacionalinius teisės aktus ir valstybės sektoriaus susitarimus dėl atlyginimų dydžio taip, kad sumažėtų netolygumai tarp euro zonos šalių.

        Autoriai “Sebastianas Dullienas yra Berlyno taikomųjų mokslų universiteto tarptautinės ekonomikos profesorius. Daniela Schwarzer vadovauja Berlyne esančio Vokietijos tarptautinių ir saugumo reikalų instituto ES integracijos tyrimų skyriui.”

  13. Parašė Giedrius
    on 2009.08.21 at 21:59
    Atsakyti · Nuoroda

    Jo jo, keliaujam greitkeliu į šviesų socializmo rytojų.

  14. Parašė airis
    on 2009.08.22 at 15:01
    Atsakyti · Nuoroda

    Labai nenoriu veltis į diskusijas, nes nesu išprusęs toje vietoje.
    Turiu vieną, gal ne receptą, bet, mano manymu, būtiną komponentą kepant pyragą.
    Airijoj teko sėdėti kursuose, kad gauti save pass (saugumo technika). Tai ten dėstė labai įdomus žmogus. Kada tai, per badymetį Airijoj pats dirbo statybose Vokietijoj. Tai jis apart saugumo technikos mums kalė: profsąjungos. Jei nepriklausai profsąjungai – tavęs niekas negina. Airijos atveju galėčiau su juo ginčytis, Lietuvos – ne. Jis sakė – galvojat, kad pas mus viskas visada buvo taip gražu? Nieko panašaus. Buvo didžiuliai streikai, vos ne profsąjungų revoliucijos. Bet galutiniam rezultate viskas susitvarkė, laimėjo ir darbuotojai ir darbdaviai. (keista, ar ne?)
    Lietuvoj, mano galva, turėtų įvykti kažkas panašaus. Problema ta, kad Lietuvoj darbuotojas yra užguitas ir visko bijo. O dabartinės profsąjungos daugiau imituoja, nei ką daro.
    Todėl procesas nukeliamas sekančiai kartai. Bet be druskos neišvirsi košės. Niekaip.

    • Parašė Sistem
      on 2009.08.23 at 14:56
      Atsakyti · Nuoroda

      Aš irgi manau kad būtina vienytis į kažkokias organizacijas kurios realiai dirbtų ir gintų žmones. Profsajungos valio, piratų partijos valio, viskas kieno tikslas geras turi sulaukti mūsų pačių palaikymo.
      Šiuo metu aš neturiu darbo jai ne šeima tikriausiai jau kabočiau kur nors ant šakos arba būčiau dingęs iš Lietuvos kur akys mato, nors Lietuvą tikrai myliu.

      • Parašė anarchistas
        on 2009.08.26 at 23:35
        Atsakyti · Nuoroda

        Profsąjungos ir politinės partijos ilgainiui išsigimsta. Valdžia žmones gadina. Kai supranti tai, tampi anarchistu.

Prenumeruoti komentarų RSS

Palikite komentarą