Lietuvos banko VILIBOR demagogija

Lietuvos banko VILIBOR statistikoje aptikau naują nuorodą: Dažniausiai užduodami klausimai apie VILIBOR ir atsakymai į juos

Ar pagrįstos kartais išsakomos nuomonės, kad komerciniai bankai specialiai didina VILIBOR, kad iš to turėtų naudos?

Ne, tokie samprotavimai nepagrįsti. Viena vertus, šis indeksas priklauso nuo bendros šalies ekonominės situacijos ir pinigų kainos. Veikiant rinkos ekonomikai ir sveikai konkurencijai neįmanoma palaikyti dirbtinių palūkanų normų, o atsitiktiniai pavieniai nukrypimai išeliminuojami apskaičiuojant VILIBOR.

O neveikiant rinkos ekonomikai ir sveikai konkurencijai? Apie kokią rinkos ekonomiką kalbama, kai pageidaujamos tarpbankinio skolinimo palūkanos deklaruojamos, tačiau patys bankai už tokias palūkanas vieni iš kitų nesiskolina? Koks bankininkas mažins palūkanų normą, siekdamas paskolinti vieną-kitą milijoną kitam bankui, žinodamas, kad atitinkamai sumažėtų palūkanos, gaunamos už vieną-kitą milijardą (visų kartu – dešimtis milijardų) išduotų paskolų?

Antra vertus, komerciniai bankai tikrai nėra suinteresuoti specialiai didinti VILIBOR ir klientų skolos naštą, ypač lėtėjant ekonomikai. Bankininkystei visada yra palankesnė aplinka, kai yra mažesnės palūkanų normos. Didėjančios palūkanos mažina klientų ir suteikiamų paskolų ratą. Pablogėjus skolininkų ir paskolų būklei, bankai turėtų didinti atidėjinius blogoms paskoloms ir savo nuosavą kapitalą padidėjusiai savo rizikai kompensuoti.

Kukliai nutylėta, kad bankai yra suinteresuoti gauti pelną didesnių palūkanų sąskaita. Neigiamas tiesiog akivaizdus dalykas. Gal panašiai absurdiškai skambėtų argumentas, kad dabar bankai stabdo skolinimą, nebūdami suinteresuoti specialiai didinti ūkinės veiklos sukeliamą oro taršą, ypač vykstant globaliniam atšilimui.

Dar svarbu pažymėti, kad bankams padidėjęs VILIBOR pelno nedidina, nes tuomet mokamos didesnės palūkanos ir už indėlius.

Nei viename banke nemačiau, kad indėlių palūkanos būtų susietos su VILIBOR. Palūkanos nustatomos tokios, kad žmonės suneštų litus, kurie vėliau bus konfiskuoti “skaudaus, bet neišvengiamo” devalvavimo.

Tame pat tekste, arčiau pabaigos, prie išvadų

Dabartinė situacija tik patvirtina, kad Lietuvai naudinga būtų įvesti eurą.

Dabartinė situacija tik patvirtina taisyklę, kad kvailio (~20 milijardų indėlių litais) atskyrimas nuo jo pinigų visada yra tik laiko klausimas. Kas nors dar prisimena, ką apie lito kursą euro įvedimo atveju sakė profesorius “devalveckas”? Gal net yra tokių, kurie atsimena, kaip baigėsi istorija su rubliniais indėliais?

Lietuvai naudinga būtų išvaikyti centrinį banką.


Panašūs (automatiškai atrinkti) įrašai:

  1. JAV reguliuos indėlių palūkanas
  2. LSVVT verslo finansavimo ir bankų ginčų iniciatyvos išsikvepia
  3. Bankai ekonomikos negelbės
  4. Jeigu bubilius būtų kaip Trichet
  5. Indėlių litais perviršis komerciniuose bankuose

Paskelbta 2009 04 27 at 20:02 · Autorius anarchistas · Nuoroda
Temos: Absurdas, Bankai, Nusišnekėjimai, Valdžia · Žymos: devalvavimas, lietuvos bankas, rizika, vilibor

10 komentarai (-ų)

Prenumeruoti komentarų RSS

  1. Parašė Justas
    on 2009.04.28 at 0:22
    Atsakyti · Nuoroda

    Vertingas komentaras, skaidymas šią skiltį lb.lt taip ir galvojau, kad kažkas man čia nesueina, dėl tų pačių skolinimosi terminų…
    Tačiau nebūčiau toks tikras apie devalvacija, jau jeigu net latviai išlaikė savo peg’ą, tai kodėl lietuviai, kurie šiuo metu yra daug geresnėje padėtyje nei latviai, turėtų priimti sprendimą dėl devalvacijos ? Plius padėtis išoriniame sektoriuje taisosi, einamosios sąskaitos deficitas mažėja ir net sugebėjo išlipti į dienos šviesą, o taip pat Lietuvoje turime vidinę devalvacija.

    P.S. Kokia nauda Lietuvai iš centrinio banko panaikinimo ? Užsienio rezervai ?

    • Parašė anarchistas
      on 2009.04.28 at 1:09
      Atsakyti · Nuoroda

      Justui:

      Ačiū už “vertingą komentarą”.

      Dėl devalvavimo – sakyti, kad latviai atsilaikė, anksti. Padėtis niekur iš esmės nesitaiso, tik tiek, kad gerą mėnesį pasaulis buvo sustiprintai penimas “lūkesčius gerinančiu” PR’u. Fiskalinė įtampa Lietuvoje milžiniška, manau panaši ir Latvijoje. Visi vienašališko euro įvedimo planai turi tik tokią prasmę, kad įvykdžius vienkartinį valiutos devalvavimą, būtų pakirsti “negatyvūs” tolesnio devalvavimo lūkesčiai.

      Aiškiausias planuojamo devalvavimo ženklas yra bankų už litinius indėlius siūlomos nelogiškai aukštos palūkanos. Siekiama sukaupti litinių indėlių perteklių lyginant su litinėmis paskolomis. Tuo pačiu tikslu litinės paskolos, manipuliuojant VILIBOR’u, prievartaujamos grąžinti ar perrašyti į kitas valiutas. Devalvavimo atveju toks sukauptas perteklius tampa pelno šaltiniu, pavyzdžiui bankams sukaupus litinių indėlių penkiais milijardais litų daugiau, nei yra (nenurašytų) paskolų, ir litą devalvavus 20%, bankai gautų milijardą litų pelno. Tai daugiau, nei bet kurių sėkmingų metų visų bankų suminis pelnas. Sutikite, nemaži interesai?
      To pertekliaus kūrimas ir palaikymas nepigiai kainuoja. Be priežasties to nedarytų.

      Kokia nauda iš centrinio banko panaikinimo? Bankų sistemos reforma. Rašiau apie tai anksčiau.

  2. Parašė Tadas
    on 2009.05.21 at 14:39
    Atsakyti · Nuoroda

    LB galetu savo tinklapyje paminėti kad jie skolina savo darbuotojams litais su 4,25 procento palukanomis.

  3. Parašė anarchistas
    on 2009.06.7 at 12:10
    Atsakyti · Nuoroda

    2009.06.05 Respublika. R.Šarkinas: patys prasiskolinote

    - Ar nebijote, kad žmonės jau ruošiasi kreiptis į teisines institucijas dėl žlugdančių bankų palūkanų, nesąžiningų sutarčių?

    - O kas tas sutartis pasirašė? Ne jie pasirašė? Tai kodėl jie pasirašė nesąžiningas sutartis? O kokio byb** dar aiškinti, jei yra pasirašytos sutartys? Pasirašė ir pasirašė. Viskas.

    - Žmonės ruošiasi kreiptis ir dėl tarpbankinių palūkanų, VILIBOR’o nustatymo.

    - O prie ko čia tas VILIBOR’as? Prie ko jis?

    - Prie to, kad yra nustatomas septynių komercinių bankų, kurie ir išduoda paskolas žmonėms pagal neva siūlomas tarpbankinių paskolų palūkanas.

    - Tai jie pagal šitą ir teikia.

    - Tada gal pasakysite, kiek bankai vieni kitiems skolina?

    - Didžiulės sumos.

    - Bent apytiksliai…

    - Nežinau. Iš kur aš galiu atsiminti?

    Lietuvos bankui vadovauja idiotas. Neleistina prabanga laikyti tokį krizės metu.

  4. Parašė Mandarinas
    on 2009.06.7 at 22:37
    Atsakyti · Nuoroda

    Anarchistas ar gali praplėsti ir paaiškinti pažingsniui savo komentarą (nr. 2) apie litinių indėlių kaupimą ir iš to gaunamą pelną po devalvacijos.

    Labai idomu, bet tris kartus perskaitęs vistiek nesuprantu kaip tas pelnas bus gaunamas, ar jis bus “popierinis” ar tikras?

    • Parašė anarchistas
      on 2009.06.7 at 23:17
      Atsakyti · Nuoroda

      Net debeto (skirtumo tarp bankų įsipareigojimo indėlininkams ir bankų litais išduotų paskolų sumos) vertė, skaičiuojant užsienio valiuta, lito devalvavimo atveju sumažėtų. Įsipareigojimų sumažėjimas yra pelnas. Savo įraše užrašiau jo vertę litais, gal būtų buvę korektiškiau užrašyti išraišką užsienio valiuta.

  5. Parašė Mantas
    on 2009.06.8 at 3:47
    Atsakyti · Nuoroda

    Negaliu patiketi – cia tikrai Sharkino kalba tokia, ar koks nevykes vakaro zhiniu / Respublikos pokshtas? Nes skamba ne ypac intelektualiai ir nelabai pritinka centrinio banko shefui. :/

  6. Parašė Lietuvos banko VILIBOR demagogija « Bankų naujienos
    on 2010.07.11 at 15:53
    Atsakyti · Nuoroda

    [...] banko VILIBOR demagogija http://anarchistas.lt “Lietuvos banko VILIBOR demagogija” Sausis 26th, 2010 | Kategorija: [...]

  7. Parašė andre3000
    on 2012.07.6 at 8:51
    Atsakyti · Nuoroda

    isguglinau si posta po istorijos su Barclays 2012.07… linksma buvo paskaityt…

  8. Parašė bst
    on 2012.08.2 at 15:42
    Atsakyti · Nuoroda

    Mhm, toks saunus puslapis panasu kad numire… O gaila. Iki siol kas antra diena vis patikrinu, tikedamasis atnaujinimu…

Prenumeruoti komentarų RSS

Palikite komentarą