Sausį pinigų mažėjo, kainos augo

Ne pati naujausia, bet apybaisė statistika.

Pinigai (LB): pinigų bazė (likučiai laikotarpio pabaigoje) sausį sumažėjo 0,64 procento, pinigai P1 per metus sumažėjo 14,9 procento (!), P2 ir P3 mažėjo nežymiai. Vidaus kreditas sumažėjo 376,5 mln. litų, tačiau metinis augimo tempas sausio mėn. pabaigoje buvo lygus 15,4 procento.

Infliacija: 11% metinė (pagal kitą pranešimą – 9,6% metinė ir 2,7% mėnesio). Mažėjant pinigų kiekiams, atlyginimams, ir žaliavų kainoms – labai blogas rodiklis.

Metinės infliacijos lygį daugiausia lėmė 22,9 proc.  per dvylika mėnesių pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 10,7 – maisto produktai ir nealkoholiniai gėrimai, 21,5 – sveikatos priežiūros grupės prekės ir paslaugos, 14,8 procento – alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai ir 6 proc. atpigę drabužiai ir avalynė.

Viena pagrindinių Lito devalvavimo priežasčių bus nesugebėjimas tvarkytis su monopoliais.


Panašūs (automatiškai atrinkti) įrašai:

  1. Lietuvos bankas turėjo žinoti :(
  2. Šemeta “Mažeikių naftos” monopolio sargyboje
  3. BVP prognozių skurdas
  4. Kodėl Lietuvoje negalėtų būti panaikinti pelno ir pajamų mokesčiai?

Paskelbta 2009 03 01 at 6:39 · Autorius anarchistas · Nuoroda
Temos: Ekonomika, Pinigai · Žymos: statistika

6 komentarai (-ų)

Prenumeruoti komentarų RSS

  1. Parašė shankeris
    on 2009.03.1 at 16:17
    Atsakyti · Nuoroda

    būtent, nes dominuoja nekompetencija ir totali korupcija.
    Į kokią partiją ar valdininkų sluoksnį bepasižiūresi – visur taspats š…. ir dar šalia prikakota :/

  2. Parašė Mauras
    on 2009.03.2 at 14:13
    Atsakyti · Nuoroda

    Apie pinigus – šiuo metu blogų naujienų nebuvimas, arba tai, kad Lietuva neminima spaudoje, jau savaime yra gera naujiena. Lietuviai buvo pakankamai “drąsi tauta” kelis pastaruosius metus, o gyvenimas rodo kad “there *is* such thing as ‘bad publicity’”. Taigi, ačiū, bet mums reklamos šiuo metu nereikia :)

    “Last week, a report from Moody’s Investors Service warned that Western owners of East European banks are coming under pressure to withdraw their capital.

    Moody’s said the countries most at risk are the Balkan countries, Hungary, Croatia, and Romania.”

    Blogų naujienų varžybose – ir apie saugumo bastioną Šveicariją:
    “Economist Warns Switzerland Could Go Broke”. Teko girdėti, kad Lenkijoj CHF – populiariausia paskolų valiuta. Taigi kai kurias galimas pasekmes, kurias siejam su devalvacija, lenkai jau turi šiandien, kaip pvz. trigubai padidėjusią skolą gaunantiems pajamas PLN. Ir pažadai apriboti finansų ryklių spekuliacijas mažomis valiutomis vargu ar stipriai padės (“Goldman-Sachs bankas pranešė, kad atsisako spekuliacinio žaidimo, siekiant sumažinti valiutos kursą Rytų regione (įskaitant Lenkijos zlotą), ir kad zlotas turėtų būti stipresnis bent 15%.”) nors zloto vertė, o tuo pačiu ir pasienio parduotuvių patrauklumas lietuviams artimiausiu metu turėtų keistis.

  3. Parašė Mauras
    on 2009.03.2 at 14:28
    Atsakyti · Nuoroda

    2 shankeris

    visi vagys ir viskas š*das – ne ta nata. Kaip it “Times”, jau turime kandidatų, labiausiai nusipelniusių savo pastangomis ar neveikimu dėl to, ką šiandien turime Lietuvoje.

    “Na, o dabar, kuomet jau turėtų būti akivaizdu, kad ne visos ekonominės krizės Lietuvoje šaknys glūdi už Atlanto, galime pabandyti sudaryti savąjį krizės kaltininkų sąrašą. Tai žmonės, kurie 2004 – 2008 metais užėmė atitinkamus postus ir turėjo efektyviai valdyti į šalį ateinančius didžiulius pinigų srautus, neleisti kilti nekilnojamojo turto burbului, valdyti kitus infliacinius procesus bei pasirūpinti finansinio rezervo sudarymu. kitaip tariant -. Jie ir jų patarėjai privalėjo įžvelgti išorės grėsmes ir pasirengti jas neutralizuoti arba bent jau sušvelninti globalios finansų krizės poveikį. Juk krizė JAV prasidėjo 2007 metais ir buvo naivu manyti, kad ji aplenks Lietuvą. Įdomu, kokia komisija galėtų įvertinti šių žmonių nusikalstamą aplaidumą, nekompetenciją ir atsakomybę?

    R.Šarkinas – Lietuvos banko valdybos pirmininkas

    A.M. Brazauskas – buvęs ministras pirmininkas

    G.Kirkilas – buvęs ministras pirmininkas

    Z.Balčytis – buvęs finansų ministras

    R.Šadžius – buvęs finansų ministras

    V.Navickas – buvęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas

    B.Vėsaitė – buvusi Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkė

    J.Lionginas – buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas”

    Autorius – ne aš, o S.Jakeliūnas (geofinansai.lt) nors pritariu 100%. Šalia galima prirašyti visus politikus ir valdininkus, tačiau tai žmonės, turėję realią valdžią ir ją panaudoję. Deja, ne mūsų visų labui.

  4. Parašė Martynas Stonys
    on 2009.03.2 at 15:16
    Atsakyti · Nuoroda

    Prie sio saraso prideciau ir opozicija ir jos tuometini lyderi – A. Kubiliu. Kad ir kaip pritariau jo pastangoms (taciau ne visiems veiksmas)kazka dbr sutvarkyti.

  5. Parašė Mauras
    on 2009.03.3 at 10:45
    Atsakyti · Nuoroda

    Mauras – 2009.03.02 atitaisymas dėl CHF ir Lenkijos -ne “trigubai”, o “trečdaliu” [padidėjusią skolą]

  6. Parašė shankeris
    on 2009.03.6 at 0:19
    Atsakyti · Nuoroda

    Maure,
    man kartais patinka, kaip dėstai žodžius ir čia ir vz.lt, tačiau reikėtų daugiau nuoseklumo ir įžvalgos.
    Pirma> Rašydamas postą Nr.2 2009.03.02 cituoju:”Apie pinigus – šiuo metu blogų naujienų nebuvimas, arba tai, kad Lietuva neminima spaudoje, jau savaime yra gera naujiena. Lietuviai buvo pakankamai “drąsi tauta” kelis pastaruosius metus, o gyvenimas…”, tamsta tikriausiai nematei informacijos, kad 2009.03.01 Lietuvai, Latvijai, Estijai ir Bulgarijai buvo aiškiai pasakyta – euras jūsų problemų neišspręs – išspręsit problemas – galvokit apie eurą. Keitimo kursas, kaip šiandieną netyčia išsprūdo glaveckui, kitas klausimas. Tad negatyviai linksniuojama Rytų Europa visą praeitą savaitę, tai blogų naujienų trūkumas ?
    Sutinku dėl drąsos:), tačiau artėja metas, kai Lietuva tikrai galės pademonstruoti savo drąsą:), nes “skolas atidavinėja tik bailiai”(c), taip :) ?
    Antra> Apie tonaciją…Niekur nesu parašęs ar pasisakęs, kad (tave cituoju) :” visi vagys ir viskas š*das”. Konkrečiai įvardinau, t.y. partijos ir valdininkų sluoksnis. Būtent čia įžvelgiu kanalizacijos latakus. O tai anaiptol ne visi . Korupcija ir vagystė taipogi skiriasi ne tik apibrėžimais ir BK straipsniais… Jei taip, kaip tu bandai teigti, galvočiau, tai senai būčiau iš čia jau visam laikui į Braziliją prie vandenyno kaitinti pilvo išdūmęs :D
    Trečia> jakeliūno geofinansų mintis skaitęs, tačiau tris kart teisus ir prelegentas Martynas Stonys (Nr 4. – 2009.03.02).
    Ketvirta> Galiausiai, skirtingai nei tu,
    nieko nesitikiu iš valdžios struktūrų. Noriu tik tiek, kad jos kuo mažiau man trukdytų, tik tiek…
    -O dabar pabaiga :)
    -ekrane pasirodo titrai-
    -ir specialus ačiū už erdvę anarchistui.lt :)

Prenumeruoti komentarų RSS

Palikite komentarą