Bankai ekonomikos negelbės

… ir neprivalo to daryti, ir norėdami negalėtų. Gerai, kad galų gale tai pasakyta garsiai. Kropas: mitas, kad bankai privalo gelbėti ekonomiką

Vyriausybės išreklamuotas verslo skatinimo planas gali sprogti kaip oro burbulas, nes bankai, net ir gavę valstybės garantiją, gali atsisakyti finansuoti verslus, kurie jiems atrodys rizikingi ir neperspektyvūs. Apie tai susitikime su žurnalistais kalbėjo Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Stasys Kropas. „Ar jūs skolintumėte savo pinigus neperspektyviam verslui?“, – klausė LBA prezidentas.

S. Kropas mano, kad nuostata, jog bankai turi gelbėti verslą, yra neteisinga, nes bankininkystė yra toks pat verslas kaip ir bet kuris kitas. „Bankai neturi būti verčiami vykdyti makroekonominės funkcijos. Jeigu gaivinama ekonomika, tai ji vykdoma viešųjų išteklių, o ne privačių pinigų ir ne padidintos rizikos sąskaita“,- sakė jis.

„Lūkesčiai, kad bankai privalo gelbėti ekonomiką, yra ne visiškai teisingi, nes bankininkystė yra toks pat verslas. Patirtis rodo, kad geriausia šaliai, kai bankai užsiima savo verslu ir jiems neužkraunamos papildomos makroekonominės ar socialinės funkcijos“, – sakė p. Kropas.

Reikalinga nauja legenda vyriausybės skolinimuisi užsienyje. Kokia ji bus dabar? Pasakos užsienio bankams, kad Lietuvoje gal būt bus išrinkta protinga prezidentė?


Panašūs (automatiškai atrinkti) įrašai:

  1. Mauras: ar sušelpsime bankų akcininkus?
  2. Airijos gelbėjimo farsas
  3. Lietuvos banko VILIBOR demagogija
  4. Mauro komentaras: šitą dieną prisiminsim ilgai
  5. Lietuvos laukia bankrotas

Paskelbta 2009 02 27 at 0:00 · Autorius anarchistas · Nuoroda
Temos: Absurdas, Bankai, Valdžia · Žymos: rizika

6 komentarai (-ų)

Prenumeruoti komentarų RSS

  1. Parašė shankeris
    on 2009.02.27 at 2:20
    Atsakyti · Nuoroda

    Nejau taip naiviai galvoji, kad prezidento asmuo gali būti argumentas norint išplatinti obligacijų emisiją?
    Jei vyriausybė slapčia skolinasi už ~10 proc. eurais 7 metų terminui ir nebando išleisti viešos eurinės emisijos, tai dar kartą įrodo, kad KreiviŠemetiniaiKubilai yra užspeisti į kampą.
    (http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID=c0c62c67-51bf-4d2c-b2b8-cf1e09fb5bc3):
    ” Kai kurios Europos šalys gali atsidurti ties nemokumo riba, kai palūkanų normos pradės vėl didėti, prognozuoja Kennethas Rogoffas, Harvardo universiteto ekonomikos profesorius.
    Palūkanos per 2-3 m. padidės, o tokioms šalims kaip Italija už skolas gali tekti mokėti 11% metų palūkanas, profesoriaus prognozes skelbia Bloomberg naujienų agentūra.
    „Ar jie sugebės tiek mokėti?, – abejoja p. Rogoffas. – Net jei didžiosios Europos šalys ir nepaskelbs esančios nemokios, jos bent jau tikrai atsidurs ties nemokumo riba“.

    P.S. Ir dar vieną niuksą vyriausybė gavo šiandien. Subtiliai „PKN Orlen“ davė atsakymą į atsisakymą parduoti “Klaipėdos naftą” – “nėra pelno ir pinigų dividendų pavidalu nesitikėkit.”

  2. Parašė anarchistas
    on 2009.02.27 at 3:01
    Atsakyti · Nuoroda

    Dėl prezidentės ironizavau, bet regis ne itin vykusiai.

    Situacija su Mažeikių nafta puikiai iliustruoja šiame bloge kartotus teiginius, kad pelno/pajamų mokesčiai surenkami tik iš silpniausių ekonomikos dalyvių, todėl yra neefektyvūs, neteisingi, regresyvūs.

  3. Parašė shankeris
    on 2009.02.27 at 13:36
    Atsakyti · Nuoroda

    silpni turi nuolat keistis, kad išgyventų , tačiau ir mamutams šis laikotarpis tampa bandomuoju :)

  4. Parašė Mauras
    on 2009.02.27 at 18:51
    Atsakyti · Nuoroda

    replika 2 shankeris
    Eurinės emisijos nebandė išleist jau šadžius, kodėl – turbūt visiems aišku. Puiki sąmokslo teorija dėl PKN, matyti neslepiamas noras kad vyriausybei ir valstybei su visais jos piliečiais geriau sektųsi.
    Gal pakomentuosite ir “ConocoPhillips Reports Fourth-Quarter Net Loss of $31.8 Billion”? Jie matyt solidarizuojasi su lenkais, palaikydami šiuos dėl KNF?

  5. Parašė shankeris
    on 2009.02.28 at 16:59
    Atsakyti · Nuoroda

    Maure, į replikas tikriausiai ir nereikia atsakinėti, tačiau vistiek pabandysiu:D
    kirkilo vyriausybė su šadžium neplatino obligacijų emisijų vientik todėl, kad gyveno iliuzijomis, nenorėdami matyti kokie procesai vyksta ekonominėje sferoje. Ši vyriausybė elgiasi visiškai vienodai, nors retorika ir skiriasi. Kad ir kokia banali būtų frazė, “kad skupus moka du kartus”, vienok ji ir čia tinka. Nenori skolintis už 3% – po pusės metų jau gali pasisikolinti už 5%(šadžiaus atvejis).Nenori skolintis už 7, po poros mėn. skolinsies už 10%(šemetos atvejis).
    Ir čia ne sąmokslo teorija. Čia realybė.
    O dabar apie MN. Su Conoco nereikėtų lyginti vien tik todėl, kadangi MN neužsiima gavyba- tad nekorektiška, netikslu ir apgaulinga. Mano žiniomis, opcionas turėjo būti uždarytas vasaros pabaigoje, kai dividendai už akcijas bus įkritę į biudžetą. Tačiau valios ir elementarios finansinės-buchalterinės ekvilibristikos dėka – pelnas dingo.
    Perdirbėjams praeiti metai buvo ypač geri, neišskiriant ir MN. Vidutinė naftos kaina ir marža už perdirbimą buvo aukščiausia per visą MN gyvavimo istoriją :) .
    O čia dėl solidarumo su lenkais:):
    HOUSTON, Feb. 13, 2009 — ConocoPhillips [NYSE:COP] today announced a quarterly dividend of 47 cents per share, payable March 2, 2009, to stockholders of record at the close of business Feb 23, 2009.

    Suprantu, kad iš neįgalių nereikėtų šaipytis, tačiau šis atvejis kitoks. Tai – idiotizmas. Nedemonstruoju patriotizmo laikydamas suspaudęs špygas. Neperku prekių vien todėl, kad jos pagamintos Lietuvoje. Yra ir daugiau kriterijų :) . Pelną ir dividendus už praeitus ir šiuos metus išsimokėsim Latvijoje, kol ten irgi visiškai durų neužvėrė. Padėsim gi šiek tiek braliukams :) .
    Tai tiek:), ir ačiū už polemiką.

  6. Parašė Bankai ekonomikos negelbės « Bankų naujienos
    on 2010.07.11 at 15:51
    Atsakyti · Nuoroda

    [...] ekonomikos negelbės http://anarchistas.lt “Bankai ekonomikos negelbės” Sausis 25th, 2010 | Kategorija: [...]

Prenumeruoti komentarų RSS

Palikite komentarą